Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką

Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką

4.3 17 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Jabłka pod kruszonką
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 8 jabłek (ok. 1000 g)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
Lemoniada
  • 2 cytryny ekologiczne, ze skórką, przekrojone na pół
  • 1000 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 50 - 100 g cukru
Warzywna zupa krem i warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym
  • 800 g filetów z piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w 3-4 cm paski (patrz wariant)
  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 100 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
  • 2000 g wody
  • 160 g oliwy z oliwek
  • 3 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 - 35 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
  • 1000 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cukinii, papryki, brokułu, kalafiora, pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 10 g musztardy
  • 120 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej
    100 g śmietany, 12% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1198.1 kcal / 5012.7 kJ
Białko 45.5 g
Tłuszcz 45.8 g
Węglowodany 155.5 g
Błonnik 16.3 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Sód 1846.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...