
Wersje kompatybilne
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jabłka pod kruszonką
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 8 jabłek (ok. 1000 g)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Lemoniada
- 2 cytryny ekologiczne, ze skórką, przekrojone na pół
- 1000 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 - 100 g cukru
Warzywna zupa krem i warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym
- 800 g filetów z piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w 3-4 cm paski (patrz wariant)
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 2000 g wody
- 160 g oliwy z oliwek
- 3 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 - 35 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
- 1000 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cukinii, papryki, brokułu, kalafiora, pieczarek, pokrojonych na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 10 g musztardy
-
120
g jogurtu greckiego w temp. pokojowej
lub 100 g śmietany, 12% tłuszczu w temp. pokojowej - 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1198.1 kcal / 5012.7 kJ
- Białko
- 45.5 g
- Tłuszcz
- 45.8 g
- Węglowodany
- 155.5 g
- Błonnik
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 1846.5 mg