![Cauliflower, broccoli and blue cheese gratin Cauliflower, broccoli and blue cheese gratin](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/51C44650-646A-4037-B934-667548007399/Derivates/34439CE3-BFFC-4EAB-9BAC-D4EECE6D595A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g water
- 500 g cauliflower, cut into florets
- 500 g broccoli, cut into florets
- 50 g plain flour
- 40 g butter
- 500 g full cream milk
- 40 g dry white wine
- ½ tsp sea salt, to taste
- 2 pinches ground white pepper, to taste
- 1 - 2 pinches ground nutmeg (opcjonalnie)
- 200 g Danish blue cheese, cut into pieces (2-3 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1279 kJ / 304 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.3 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 670.5 mg
Alternatywne przepisy
Broccoli salad
10 Min
Coleslaw
10 Min
Cauliflower gratin
1h
Vegetable soup
35 min
Mushroom and white wine cream sauce
30 min
Mushroom sauce
20 min
Creamed spinach
15 Min
Cauliflower mash
25 min
Gruyère salmon patties with salad
1 Std. 20 Min
Cauliflower soup with bacon dust
35 min
Pea and ham soup
2 Std. 20 Min
Steamed greens with lemon feta
20 min