![Lentil moussaka Lentil moussaka](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ccb1194ff394be51ab3cfef34562ca0e/Derivates/122ad65eeff6c8ecc9cefc250649f1c7def0bb6c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g butter, plus extra for greasing
- 200 g dried red lentils
- water, for soaking
- 120 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- 50 g olive oil
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 1 red capsicum, deseeded and cut into pieces
- 400 g canned whole tomatoes (including liquid)
- 120 g red wine
- 1 sprig fresh oregano, leaves only
- 1 tsp ground ginger
- 2 tsp sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 eggplant (approx. 550 g), cut into slices (1 cm)
- 500 g full cream milk
- 40 g spelt flour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1997.7 kJ / 475.7 kcal
- Białko
- 22.6 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 23.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 1099.1 mg
Alternatywne przepisy
Chickpea ratatouille (gut health)
1 Std.
Pumpkin tart
2h 15 min
Vegetable lasagne
1j 35 menit
Lentil and pumpkin pot pies
1h 25min
Lentil Moussaka
3h 30min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Vegetarian chilli
35 min
Broccoli mustard pasties
1 godz. 55 min
Zucchini, lentil and coconut stew
30 Min
Hearty lentil chilli
50 Min
Lentil bolognese
30 Min
Black bean enchiladas
1h 20min