Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 1 eggplant (large), cut into pieces (3-4 cm)
- 2 capsicums, cut into strips (1-2 cm)
- 2 zucchini (medium), cut into slices (1 cm)
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 5 garlic cloves
- 3 - 4 sprigs fresh basil, stalks and leaves separated
- 1 red onion (large), cut into quarters
- 2 fresh tomatoes, cut into pieces
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 ½ tbsp balsamic vinegar
- 300 g fresh green beans, trimmed and cut into halves, if preferred
- 80 g pitted Kalamata olives, drained
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1379.5 kJ / 328.4 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Sód
- 305.5 mg
Alternatywne przepisy
Hearty lentil chilli
50min
Cashew basil spelt pasta (gut health)
15min
Sweet and sour tempeh
50min
Lentil moussaka
3 Std. 30 Min
Zucchini, lentil and coconut stew
30min
Rendang curry
30min
Vegetarian chilli
35min
Ancho chilli and black bean stew
40min
Pea and garden mint fritters
25min
Mediterranean capsicums
2h
Chilli con tempeh
20min
Caribbean curry
40min