![Chickpea ratatouille (gut health) Chickpea ratatouille (gut health)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/82763962-72d0-44b5-9df1-4a14ea7f3dca/Derivates/7abbfc2c-89bf-4268-8790-c9f0999b375e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 1 eggplant (large), cut into pieces (3-4 cm)
- 2 capsicums, cut into strips (1-2 cm)
- 2 zucchini (medium), cut into slices (1 cm)
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 5 garlic cloves
- 3 - 4 sprigs fresh basil, stalks and leaves separated
- 1 red onion (large), cut into quarters
- 2 fresh tomatoes, cut into pieces
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 ½ tbsp balsamic vinegar
- 300 g fresh green beans, trimmed and cut into halves, if preferred
- 80 g pitted Kalamata olives, drained
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1379.5 kJ / 328.4 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Sód
- 305.5 mg
Alternatywne przepisy
Cashew basil spelt pasta (gut health)
15 Min
Carrot, capsicum and pistachio pilaf
1 Std.
Vegetable lasagne
1h 35 phút
Lentil moussaka
3 Std. 30 Min
Three-bean shepherd's pie
26 Std.
Vegetarian chilli
35 min
Stuffed capsicums with herbed quinoa
30 Min
Zucchini, lentil and coconut stew
30 Min
Hearty lentil chilli
50 min
Cauliflower tacos with chipotle sauce
3 godz. 45 min
Vegetable chilli
50 min
Caribbean curry
40 Min