Wersje kompatybilne
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polędwiczki wieprzowe, purée z selera i marchewka na parze
- 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
- 400 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 250 g polędwicy wieprzowej, bez białych błonek (Ø 5 cm)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- papryka ostra, mielona, do oprószenia mięsa
-
200
g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
lub 200 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry - 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Sos kaparowo-cytrynowy
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1472 kJ / 352 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 11.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 Std. 40 Min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Polędwica wołowa z warzywami
50min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50 min
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1h
Roladki z indyka z gruszką, ziemniakami i duszonym szpinakiem
1h
Wolno gotowany gulasz cielęcy
2h 10min
Potrawka z polędwicy wieprzowej i warzyw
40min