Zupa krem z krewetkami

Zupa krem z krewetkami

4.6 115 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych (patrz wskazówka)
    200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 30 g masła
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1200 g wody
  • 80 g białego wina (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 15 - 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 bagietka pokrojona na 12 kromek, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 313.5 kcal / 1312.5 kJ
Białko 11.7 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 28.5 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 731.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...