Zupa krem z krewetkami

Zupa krem z krewetkami

4.6 108 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • krewetek, surowych, średnich, obranych (patrz wskazówka)
    200 g
    200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 - 2 szczypty
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbki czosnku
    3
  • czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • selera naciowego pokrojonego na kawałki
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
    150 g
  • masła
    30 g
  • koncentratu pomidorowego
    40 g
  • wody
    1200 g
  • białego wina (opcjonalnie)
    80 g
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    15 - 20 g
  • koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
    2 czubate łyżeczki
    2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • bagietka pokrojona na 12 kromek, do podania
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 313.5 kcal / 1312.5 kJ
Białko 11.7 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 28.5 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 731.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...