Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z krewetkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
20 g oliwy z oliwek
-
200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)200 g krewetek, surowych, średnich, obranych (patrz wskazówka)
-
1 - 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
5 g czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
-
120 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
150 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
-
30 g masła
-
40 g koncentratu pomidorowego
-
1200 g wody
-
80 g białego wina (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
15 - 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszone2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
-
100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 bagietka pokrojona na 12 kromek, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
731.2 mg
Białko
11.7 g
Kalorie
1312.5 kJ /
313.5 kcal
Tłuszcz
16.7 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Węglowodany
28.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Zupa krem z krewetek
45 min
Krewetki w sosie maślanym
25 min
Zupa z krewetkami i makaronem (dla dzieci)
25 min
Krewetki zapiekane w sosie śmietanowym
45 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Zupa rybna z pieczarkami, pomidorkami i papryką (z osłoną noża miksującego)
40 min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min
Zupa rybna z warzywami
45 min