
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego, suchego wstążek
- 300 g kapusty np. spiczastej, białej, pekińskiej lub młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 10 g oleju rzepakowego
- 50 g cebuli pokrojonej w 5 mm półplastry
- 200 g wołowiny chudej, pokrojonej w paski (4 x 1 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
- 120 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
lub ½ łyżeczki kminku, mielonego -
1
łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
lub ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej - 2 szczypty cukru
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ½ - 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 402 kcal / 1650 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 49 g
- Błonnik
- 4.5 g