
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 20 g koperku, świeżego tylko liście
Indyk z warzywną kaszą
- 500 - 600 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 20 g oleju
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
200
g różyczek kalafiora pokrojonych na 3 cm kawałki
lub 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki - 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 100 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- ½ - 1 łyżeczka estragonu, suszonego (opcjonalnie)
Sos
- 170 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki chrzanu tartego, śmietankowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 704.3 kcal / 2948.5 kJ
- Białko
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 34.5 g
- Węglowodany
- 69.3 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Sód
- 792.8 mg