
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kostkę
- 30 g sosu sojowego
- 1100 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
-
200
g ryżu basmati
lub 200 g ryżu białego - 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 450 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200 - 250
g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej
lub 200 - 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki -
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 384.5 kcal / 1609.8 kJ
- Białko
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Węglowodany
- 54.8 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 1451.5 mg