Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
TM6 TM5

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

4.4 (1.5K ocen)

Składniki

  • 500 g makaronu, suchego, typu fussili
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 200 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 200 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 380 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 - 3 pomidory, pokrojone w 3 mm plastry
  • 3 puszki tuńczyka, w sosie własnym (każda 180 g), odsączonego z zalewy
  • 1 - 2 czerwone cebule, pokrojone w 2 mm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2791.2 kJ / 666.7 kcal
Białko
40.3 g
Węglowodany
75 g
Tłuszcz
24.2 g
Tłuszcz nasycony
13.3 g
Błonnik
4 g
Sód
1657.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy