Urządzenia i Akcesoria
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
500 g wody
-
750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
300 - 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
-
olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
-
8 jajek
-
3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego posiekanego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
455.5 mg
Białko
18.4 g
Kalorie
1842.6 kJ /
440.4 kcal
Tłuszcz
24.8 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 min
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 10 min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1 godz.
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20 min
Kalafior z purée z groszku
40 min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50 min
Jajka sadzone na Varomie z kalafiorem i ziemniakami
45 min
Jajka sadzone na parze
15 min