Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym

Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym

4.7 1.3K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 300 - 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
  • 8 jajek
  • 3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego posiekanego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 440.4 kcal / 1842.6 kJ
Białko 18.4 g
Tłuszcz 24.8 g
Węglowodany 38 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Sód 455.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...