
Urządzenia i Akcesoria
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
500 g wody
-
750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
300 - 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
-
olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
-
8 jajek
-
3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego posiekanego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
440.4 kcal /
1842.6 kJ
Białko
18.4 g
Tłuszcz
24.8 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Sód
455.5 mg