Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Oliwa ziołowa
- 1 łyżka mieszanych ziół, suszonych (np. pietruszki, bazylii, oregano)
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Zupa krem
- 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 100 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 - 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1213.8 kJ / 290.1 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 870.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prosta i uniwersalna zupa krem
45 min
Zupa krem z resztek warzyw
50min
Zupa krem z groszku
40 Min
Zupa krem ze szpinaku
40 Min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50min
Zupa krem z kopru włoskiego i marchewki
40 Min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50min