Odwracane ciasto z gruszkami
TM5 TM6

Odwracane ciasto z gruszkami

4.6 (115 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 400 g gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka goździków
  • 400 g wody
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego

Sos waniliowy

  • 200 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 70 - 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 40 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1481 kJ / 353 kcal
Białko
5.6 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcz
18.7 g
Błonnik
1.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy