Odwracane ciasto z gruszkami

Odwracane ciasto z gruszkami

4.6 120 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • 400 g gruszek obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka goździków
  • 400 g wody
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Sos waniliowy
  • 200 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 70 - 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    40 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 353 kcal / 1481 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 18.7 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 1.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...