Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 70 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
Nadzienie
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła, miękkiego
- 20 g brązowego cukru, plus dodatkowa porcja do posypania nadzienia
- 500 g czereśni, świeżych, drylowanych
- migdały, w płatkach, do posypania (ok. 20 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcje
- Kalorie
- 2087.9 kJ / 499 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Tłuszcz
- 26.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 8.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rabarbar pod kruszonką
55min
Clafoutis - wiśnie w cieście
1u.
Kiszony kalafior w różowej marynacie
45min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2h 20min
Galette z borówkami
1 godz. 25 min
Chutney śliwkowy
1u.
Powidła wiśniowe
1 Std. 55 Min
Dżem pomarańczowo-jabłkowy z płatkami migdałowymi Elżbiety Cybak
45min
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1hod. 15min
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1 godz. 45 min
Ciasto odwrócone z karmelizowanym ananasem
55min