Lasagne z grzybami
TM6 TM5

Lasagne z grzybami

4.3 (138 ocen)

Składniki

  • 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
  • 500 g gorącej wody
  • 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 700 g pieczarek, pokrojonych w 3-4 mm plastry
  • 3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowo 2 szczypty
  • 1500 g mleka
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 20 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 400 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2912 kJ / 696 kcal
Białko
28.7 g
Węglowodany
79.6 g
Tłuszcz
30 g
Tłuszcz nasycony
16.3 g
Błonnik
4.3 g
Sód
1311.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy