
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
- 500 g gorącej wody
-
200
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 700 g pieczarek pokrojonych w 3-4 mm plastry
- 3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2 szczypty
- 1500 g mleka
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 20 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 400 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 696 kcal / 2912 kJ
- Białko
- 28.7 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 79.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.3 g
- Sód
- 1311.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 godz. 50 min
Wytrawne racuchy z grzybami
40 min
Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym
30 min
Makaron po alpejsku
45 min
Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
40 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Makaron z boczkiem i sosem porowym
40 min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Tagliatelle z duszonymi grzybami
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min