Lasagne z grzybami

Lasagne z grzybami

4.3 146 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
8 porcji

Składniki

  • 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
  • 500 g gorącej wody
  • 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 700 g pieczarek pokrojonych w 3-4 mm plastry
  • 3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2 szczypty
  • 1500 g mleka
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 20 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 400 g)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1311.2 mg
Białko 28.7 g
Kalorie 2912 kJ / 696 kcal
Tłuszcz 30 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Węglowodany 79.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...