Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 200 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g różyczek kalafiora, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 446 kJ / 107 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 320.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35min
Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry
40min
Purée z marchewki i pieczonej papryki konserwowej
30min
Pieczarki portobello faszerowane komosą ryżową i mielonym indykiem
1h 20min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50min
Bezglutenowe bułki migdałowo-białkowe
1h 30min
Purée z zielonego groszku (dla dzieci)
55min
Ryba na parze z zielonym purée
50min
Kalafior z purée z groszku
40min
Purée z kalafiora i ziemniaka (od 7. miesiąca życia)
35min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40min