Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 200 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g różyczek kalafiora, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 446 kJ / 107 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 320.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40min
Zupa krem z zielonych szparagów
30 min
Sos holenderski – 500 ml
15min
Purée z marchewki i pieczonej papryki konserwowej
30 min
Purée z warzyw korzeniowych
45 min
Omułki i małże sercówki w sosie porowym
1 godz.
Pieczarki portobello faszerowane komosą ryżową i mielonym indykiem
1 godz. 20 min
Sos holenderski – 250 ml
15min
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50min