
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka makaronowa z czerwonym pesto i szynką drobiową
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Szynka drobiowa
-
600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki
-
1 jajko
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
1 łyżeczka soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
5 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
800 g wody
Czerwone pesto
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g liści bazylii, świeżych
-
20 g migdałów, ze skórką
-
1 ząbek czosnku
-
100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki
-
100 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
Makaron
-
1200 g wody
-
10 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
5 łyżek migdałów, ze skórką grubo posiekanych
-
350 g makaronu, suchego, typu penne
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
544 kcal /
2276 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
74 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
678 mg