
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka makaronowa z czerwonym pesto i szynką drobiową
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Szynka drobiowa
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki600 g
-
jajko1
-
czosnku, granulowanego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia5 g
-
wody800 g
Czerwone pesto
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki80 g
-
liści bazylii, świeżych30 g
-
migdałów, ze skórką20 g
-
ząbek czosnku1
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki100 g
-
oliwy z oliwek100 g
-
soli½ łyżeczki
Makaron
-
wody1200 g
-
oliwy z oliwek10 g
-
soli1 łyżeczka
-
migdałów, ze skórką grubo posiekanych5 łyżek
-
makaronu, suchego, typu penne350 g
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
544 kcal /
2276 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
74 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
678 mg