
Wersje kompatybilne
Pizzaiola z kurczaka z purée selerowo-ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pizzaiola z kurczaka
- 200 g sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, cheddar, twarda mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 800 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka cukru
Purée selerowo-ziemniaczane
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 450 g korzenia selera pokrojonego na 2 cm kawałki
- 390 g mleka
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 534 kcal / 2235 kJ
- Białko
- 47 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Węglowodany
- 26 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 1288 mg