Pizzaiola z kurczaka z purée selerowo-ziemniaczanym

Pizzaiola z kurczaka z purée selerowo-ziemniaczanym

4.5 155 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Pizzaiola z kurczaka
  • sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, cheddar, twarda mozzarella, pokrojonego na kawałki
    200 g
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry
    800 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    600 - 800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • cukru
    1 łyżeczka
Purée selerowo-ziemniaczane
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
    600 g
  • korzenia selera pokrojonego na 2 cm kawałki
    450 g
  • mleka
    390 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    1 ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 534 kcal / 2235 kJ
Białko 47 g
Tłuszcz 25 g
Węglowodany 26 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1288 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...