
Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 10 min
5 porcji
Składniki
-
udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki600 g
-
bułki tartej60 g
-
cebuli przekrojonej na pół320 g
-
ząbki czosnku3
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji10 g
-
jajka3
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
soli plus 1 szczypta1 ¼ łyżeczki
-
mąki pszennej4 - 6 łyżek
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
ziemniaków pokrojonych w 8 mm plastry700 g
-
nitek szafranu (opcjonalnie)1 szczypta
-
oliwy z oliwek40 g
-
brandy50 g
-
wody1000 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
612.4 kcal /
2562.5 kJ
Białko
27.6 g
Tłuszcz
31.3 g
Węglowodany
51.5 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
5.4 g
Sód
1006.1 mg