
Urządzenia i Akcesoria
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
5 słoików
Składniki
-
900 g papryki bez gniazd nasiennych (500 g pokrojonej na kawałki, 400 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski)
-
500 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g oleju
-
1200 g pomidorów świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
-
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g wody
-
600 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
304.4 kcal /
1274.4 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
16.2 g
Węglowodany
35.6 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Sód
971.2 mg