Wersje kompatybilne
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Czerwona kapusta
- 60 g śliwek suszonych, bez pestek
- 75 g rodzynek
- 800 g czerwonej kapusty, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
-
50
g smalcu, pokrojonego na 2 cm kawałki
lub 50 g gęsiego smalcu, pokrojonego na 2 cm kawałki - 1 - 1 ½ łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 6 goździków
- 500 g czerwonego wina
Farsz
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g szynki gotowanej, wędzonej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 40 g musztardy
- 150 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
Sos
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
- 20 g masła
- 180 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, selera, pora), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 30 g musztardy
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g wody
- 250 g czerwonego wina
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
Zrazy
- 60 g oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 10 filetów z polędwicy wołowej (1500-1700 g), patrz wskazówka
- sól, do oprószenia
- pieprz, mielony, do oprószenia
- 30 g mąki pszennej
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 - 2 łyżki czerwonego octu winnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3001 kJ / 716 kcal
- Białko
- 59 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 2182 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1h 30 min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
1h 40 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2h 50min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1h
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Serniczki w słoiczkach
2h 15 min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 Std. 30 Min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 Std. 35 Min
Sos pieczeniowy
55 min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM6)
10 min