
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wołowiny gulaszowej bez kości, ścięgien i błonek
- 800 g cebuli przekrojonej na pół
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kminku, mielonego (patrz wskazówka)
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 4 łyżki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki soli
- 2 - 4 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 40 g oleju
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1600 g wody
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2
szczypty suszonych płatków chili
lub 2 szczypty papryki ostrej, mielonej - 800 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 197 kcal / 824 kJ
- Białko
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Sód
- 753.9 mg