Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
- 500 g gorącej wody
- 230 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 150 - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 813 kJ / 194.2 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 690.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 min
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa krem z czarnej fasoli
20 min
Krem paprykowy z pianką bazyliową
40 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z pomidorów
30 min
Zupa czosnkowa
55 min
Zupa krem z pomidorów i bananów
35 min
Kremowa zupa z serem pleśniowym
30 min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Zupa krem z borowików
1h 30min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min