Krewetki i warzywa w tempurze

Krewetki i warzywa w tempurze

4.4 100 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Tempura
  • 500 g warzyw, mieszanych (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • 200 g wody mineralnej, gazowanej mocno schłodzonej
    200 g piwa, jasnego, mocno schłodzonego
  • 160 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 500 g krewetek, surowych, dużych, obranych z ogonkami, dokładnie osuszonych
Sos miętowo-limonkowy
  • 20 - 25 g mięty, świeżej tylko liście
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
    300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 417.3 kcal / 1745.7 kJ
Białko 28.6 g
Tłuszcz 11.1 g
Węglowodany 49.8 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Sód 1497.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...