
Urządzenia i Akcesoria
Krewetki i warzywa w tempurze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Tempura
-
500 g warzyw, mieszanych (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
-
olej rzepakowy, do smażenia
-
200 g wody mineralnej, gazowanej mocno schłodzonej
-
160 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko
-
500 g krewetek, surowych, dużych, obranych z ogonkami, dokładnie osuszonych
Sos miętowo-limonkowy
-
20 - 25 g mięty, świeżej tylko liście
-
300 g śmietany, 12% tłuszczu
-
2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
417.3 kcal /
1745.7 kJ
Białko
28.6 g
Tłuszcz
11.1 g
Węglowodany
49.8 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Sód
1497.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SEZON NA THERMOMIX®
70 Przepisów
Polska
Polska