Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 kalarepy (500-600 g), razem z liśćmi (patrz wskazówka)
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
-
15
g masła
lub 15 g oleju rzepakowego - 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 - 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g kaszy manny
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1087.2 kJ / 259.7 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 694 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40min
Zielona zupa minestrone
40min
Kapuśniak z młodej kapusty
40min
Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową
40min
Zupa brukselkowo-serowa
35min
Zupa ziemniaczana
1 Std.
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Zupa szpinakowa z batatami
35min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40min
Zupa pomidorowa spod Szrenicy
30min
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1 Std.