Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy

Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy

4.1 72 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji

Składniki

Przyprawa do piernika
  • 30 g lasek cynamonu przełamanych na pół
  • 1 gałka muszkatołowa, cała
  • 10 goździków
  • 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 10 strączków kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
Ciasto piernikowe
  • bułka tarta do posypania formy
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 250 g mleka w temp. pokojowej
  • 15 g miodu, płynnego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 30 g powideł śliwkowych
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 500 g serka kremowego w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 40 - 60 g cukru pudru
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Składanie tortu
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego
  • 12 - 14 pierniczków (opcjonalnie) o dowolnych kształtach, do dekoracji
Rozmarynowe choinki
  • 2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego dł. ok. 10 cm
  • 100 g cukru
  • 100 g wody
Lukier
  • 100 g cukru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 542 kcal / 2271.1 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 67 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 217 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...