Wersje kompatybilne
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Konfitura figowa
- 100 g fig, suszonych, pokrojonych na kawałki
-
100
g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
lub 100 g soku pomarańczowego - 30 g miodu
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
1
listek żelatyny (1,7 g)
lub ¾ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 25 g wody - woda, do namoczenia żelatyny
- 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 cytryn)
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
Krem waniliowy
-
2
listki żelatyny (1,7 g każdy)
lub 1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody - woda, do namoczenia żelatyny
- 1 laska wanilii
- 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 500 g śmietany, 36% tłuszczu
Kruszonka
-
40
g migdałów, w płatkach
lub 40 g migdałów, w słupkach - 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g mąki pszennej
Ciasto parzone
- 180 g mleka
- 110 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 130 g mąki pszennej
- 3 jajka
Składanie ptysiów
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1663.2 kJ / 397.5 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 29.8 g
- Tłuszcz
- 29.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.2 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 120.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Crème pâtissière
2h 35min
Krem z białej czekolady i wody różanej
8h 15min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min
Ganache pistacjowy
5h 30min
Ciasto ptysiowe
2h
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20min
Ptysie
2 Std. 15 Min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 Min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Biszkopt
1h 50min
Biszkopt kakaowy
4 Std.