Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym

Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym

4.4 29 ocen
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 8 godz.
16 sztuk

Składniki

Konfitura figowa
  • fig, suszonych pokrojonych na kawałki
    100 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    100 g
    100 g soku pomarańczowego
  • miodu
    30 g
Krem cytrynowy (lemon curd)
  • listek żelatyny (1,7 g)
    1
    ¾ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 25 g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 cytryn)
    100 g
  • jajka
    2
  • cukru
    60 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    70 g
Krem waniliowy
  • listki żelatyny (1,7 g każdy)
    2
    1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • laska wanilii
    1
  • białej czekolady pokrojonej na kawałki
    150 g
  • śmietany, 36% tłuszczu
    500 g
Kruszonka
  • migdałów, w płatkach
    40 g
    40 g migdałów, w słupkach
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej
    50 g
Ciasto parzone
  • mleka
    180 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    110 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    130 g
  • jajka
    3
Składanie ptysiów
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 397.5 kcal / 1663.2 kJ
Białko 5.7 g
Tłuszcz 29.3 g
Węglowodany 29.8 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 17.2 g
Sód 120.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...