Urządzenia i Akcesoria
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 8 godz.
16 sztuk
Składniki
Konfitura figowa
-
100 g fig, suszonych pokrojonych na kawałki
-
100 g soku pomarańczowego100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
30 g miodu
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
¾ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 25 g wody1 listek żelatyny (1,7 g)
-
woda do namoczenia żelatyny
-
100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 cytryn)
-
2 jajka
-
60 g cukru
-
70 g masła pokrojonego na kawałki
Krem waniliowy
-
1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody2 listki żelatyny (1,7 g każdy)
-
woda do namoczenia żelatyny
-
1 laska wanilii
-
150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu
Kruszonka
-
40 g migdałów, w słupkach40 g migdałów, w płatkach
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru
-
50 g mąki pszennej
Ciasto parzone
-
180 g mleka
-
110 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
-
130 g mąki pszennej
-
3 jajka
Składanie ptysiów
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
120.2 mg
Białko
5.7 g
Kalorie
1663.2 kJ /
397.5 kcal
Tłuszcz
29.3 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
17.2 g
Węglowodany
29.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GOTUJ JAK SZEF KUCHNI II
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4 godz. 10 min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Ciasto ptysiowe
1 godz. 10 min
Ptysie
2 godz. 15 min
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 godz. 55 min
Ptysie z kozim serem, miodem i tymiankiem
2 godz. 30 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Biszkopt
1 godz. 50 min