Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do gotowania (ok. 2 l)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 40 g sody oczyszczonej
- sól gruboziarnista, do posypania (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 716 kJ / 171.1 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 395.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tygrysi
4h
Słodkie weneckie bułki maślane
2h
Irlandzki chleb na sodzie
45 min
Pełnoziarnista pita
3h 35min
Bagietki
15 Std.
Bułki na piwie z cheddarem
3h 15min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Bułeczki z solą gruboziarnistą
4h 30min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Bułeczki śniadaniowe
1 godz. 45 min
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia
30 min