Urządzenia i Akcesoria
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
20 porcji
Składniki
Piernikowy biszkopt
-
5 jajek
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g miodu
-
100 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 - 3 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
Masa marcepanowa
-
200 g cukru
-
200 g migdałów, blanszowanych200 g migdałów, w płatkach
-
50 g likieru migdałowego, np. amaretto
-
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone i zwijanie rolady
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
30 g cukru pudru
-
150 - 180 g powideł śliwkowych150 - 180 g konfitury z pomarańczy
Polewa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
migdały, w płatkach, do dekoracjiposypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
77.5 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1423.4 kJ /
340.2 kcal
Tłuszcz
19.3 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
37.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZIMA
10 Przepisów
Polska
Polska