Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 40.3 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 67.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z jabłkami
2 Std. 35 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Warkocze orzechowe
2 godz.
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 Std. 45 Min
Małpi chlebek
3 Std.
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Czarny makaron
1 godz.
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min