
Urządzenia i Akcesoria
Pierożki półfrancuskie z dżemem
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 50 min
20 sztuk
Składniki
-
150 g mleka temp. pokojowej
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
640 g mąki pszennej typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
120 g cukru
-
250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
-
2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
-
4 żółtka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
-
marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
296.6 kcal /
1241.8 kJ
Białko
5.3 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
40.3 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Sód
67.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska