Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 40.3 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 67.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
5h
Warkocze orzechowe
2h
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
1h 5min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Ciasto francuskie
1h 45min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min