
Urządzenia i Akcesoria
Ślimaczki makowe
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
40 sztuk
Składniki
Ciasto
-
250 g mleka
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
30 g cukru
-
250 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
-
250 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
Nadzienie makowe
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g maku (patrz wariant)
-
50 g cukru
-
1 jajko
Formowanie ślimaczków
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Kolorowe dodatki
-
200 g cukru
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
4 barwniki spożywcze w płynie lub w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
109.2 kcal /
456.7 kJ
Białko
2.6 g
Tłuszcz
3.6 g
Węglowodany
17.4 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Sód
0 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DZIEŃ DZIECKA
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pączki pieczone
2 godz. 40 min
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Słodkie weneckie bułki maślane
2 godz.
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 godz. 10 min
Ciasteczka w słoiku
40 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Bułeczki mleczne z czekoladą
2 godz. 30 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Ciasto zebra
1 godz. 35 min
Bułeczki śniadaniowe
1 godz. 45 min