Urządzenia i Akcesoria
Ślimaczki makowe
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
40 sztuk
Składniki
Ciasto
-
250 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
30 g cukru
-
250 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
-
250 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
Nadzienie makowe
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g maku (patrz wariant)
-
50 g cukru
-
1 jajko
Formowanie ślimaczków
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Kolorowe dodatki
-
200 g cukru
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
4 barwniki spożywcze w płynie lub w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
0 mg
Białko
2.6 g
Kalorie
456.7 kJ /
109.2 kcal
Tłuszcz
3.6 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Węglowodany
17.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DZIEŃ DZIECKA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min
Wielkanocne bułeczki zajączki
2 Std. 55 Min
Wielkanocny baranek z makiem
2 Std. 15 Min
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3 Std.
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Oponki (bez cukru)
45 Min
Ciasteczka w słoiku
40 Min
Ciastka francuskie z makiem
1 Std.
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1 Std. 50 Min
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
1 Std.