Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 250 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie makowe
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g maku (patrz wariant)
- 50 g cukru
- 1 jajko
Formowanie ślimaczków
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Kolorowe dodatki
- 200 g cukru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 barwniki spożywcze, w płynie lub w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 456.7 kJ / 109.2 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 17.4 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 0 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2h 10min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50 min
Pączki pieczone
2u. 40min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20 min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Warkocz makowy
2 Std. 45 Min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min