![Tomato and lentil dahl Tomato and lentil dahl](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F978EE41-7C5B-4C5D-A2A8-3CF831F63697/Derivates/06380BDF-82B1-42EE-8343-A35A0A6658AE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 carrot (approx. 170 g), cut into pieces
- 2 tsp cumin seeds
- 2 tsp mustard seeds
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 brown onion (approx. 180 g), cut into halves
- 30 g olive oil
- ½ - 1 tsp garam masala
- 2 tsp ground turmeric
- ½ - 1 tsp chilli powder, to taste
- 400 g water
- 400 g canned coconut milk
- 230 g red lentils
- 350 g fresh tomatoes, cut into pieces
- 80 g lime juice (approx. 4 limes)
- 3 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 pinches salt, to taste
- 2 pinches ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2000 kJ / 476.2 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 38.4 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Błonnik
- 14.2 g
- Sód
- 155.5 mg
Alternatywne przepisy
Spiced Moroccan lentil soup
40 Min
Baingan ka bharta
1 Std. 20 Min
Chhole (chickpea curry)
35min
Lentil curry (dahl)
30 Min
Ala hodi (Potato curry)
40 Min
Red lentil cauliflower dahl
35min
Gobi masala
30 Min
Tarka dal
30 Min
Sabji (vegetable) curry
30 Min
Amritsari dal
26hod.
Potato and green pea curry
50 Min
Hommus
15 Min