![Risotto verde Risotto verde](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/88FD7230-516D-473D-AEA4-3610F8B3FD50/Derivates/5BA96A9D-E0A0-4BE7-8965-C979C3F79BE7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g Parmesan cheese, crust removed and cut into pieces (approx. 3 cm)
- 1 piece lemon peel (1 x 4 cm), no white pith
- 150 g fresh baby spinach leaves
- 2 sprigs fresh basil, leaves only, plus extra to serve
- 30 g eschalots
- 2 garlic cloves
- 20 g extra virgin olive oil
- 320 g Arborio rice
- 100 g white wine
- 700 g water
- ½ - 1 tsp salt, to taste
- 2 pinches fresh ground black pepper
- 100 g pancetta, cut into pieces (approx. 1-2 cm)
- 50 g frozen green peas, thawed
- 20 g unsalted butter
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 2137 kJ / 508.8 kcal
- Białko
- 19.1 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 1325.1 mg
Alternatywne przepisy
Cypriot grain salad
45min
Beetroot, feta and spinach quiche
1 Std. 40 Min
Pearl barley risotto with asparagus
1 godz. 5 min
Pumpkin risotto with bacon
40min
Asparagus risotto
40min
Chilli con carne
45min
Mushroom risotto
30min
Basil pesto
10min
Saffron arancini
25 godz. 25 min
Corn and coriander fritters with avocado tahini
1h 15min
Beetroot risotto
35min
Risotto with lemon, thyme and feta
30min