
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone falafele
- 250 g ciecierzycy, suszonej
- 2000 g wody plus opcjonalnie 1-2 łyżki do masy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 - 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos jogurtowy z koperkiem
- 5 - 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 400 g jogurtu naturalnego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka miodu płynnego
lub 1 łyżeczka syropu z agawy - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Pieczenie falafeli
- oliwa z oliwek do posmarowania blachy i falafeli
- woda do zwilżenia dłoni
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 1390 kcal / 5820 kJ
- Białko
- 73 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Węglowodany
- 216 g
- Błonnik
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 4995 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Pizza z wegańskim "serem" z ziemniaków
1 godz. 40 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Seitan
1 godz. 45 min
Burgery z buraka
3 godz. 25 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Meksykańska pasta z fasoli
20 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 godz. 30 min