
Urządzenia i Akcesoria
Bolognese z kalafiorem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
600 g różyczek kalafiora
-
180 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g oliwy z oliwek
-
300 - 350 g pieczarek całych lub przekrojonych na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
150 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
800 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 - 50 g koncentratu pomidorowego
-
woda do gotowania makaronu
-
1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
568.5 kcal /
2380.2 kJ
Białko
23.3 g
Tłuszcz
17.2 g
Węglowodany
84.8 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Sód
818.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
6 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Wegańskie "chili con carne"
1h
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Bazyliowe knedle z ratatouille
40min
Potrawka warzywna z ryżem
30min
Pęczotto z pomidorami
50min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45min
Kotleciki z marchewki
1h 20min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35min