Urządzenia i Akcesoria
Bolognese z kalafiorem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
600 g różyczek kalafiora
-
180 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g oliwy z oliwek
-
300 - 350 g pieczarek całych lub przekrojonych na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
150 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki800 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 - 50 g koncentratu pomidorowego
-
woda do gotowania makaronu
-
1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
818.3 mg
Białko
23.3 g
Kalorie
2380.2 kJ /
568.5 kcal
Tłuszcz
17.2 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Węglowodany
84.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
6 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 min
Kotleciki z marchewki
1 godz. 20 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym (TM5, TM6)
35 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Kotleciki pietruszkowe
25 min