Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
150 g masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
50 g zimnej wody
-
¼ łyżeczki soli
Farsz
-
20 g masła
-
400 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
40 g białego wina, wytrawnego
-
500 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
-
300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
3 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
1 jajko roztrzepane
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
357 mg
Białko
9 g
Kalorie
1634.2 kJ /
390.3 kcal
Tłuszcz
27.8 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Węglowodany
26.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie mini bezy Pavlova z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 35 min
Włoski brunch
1 godz. 30 min
Grasica cielęca z cebulą dymką
3 godz.
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10 min
Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
45 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
9 godz. 45 min
"Serowa" wegańska zupa z brokułów
1 godz.
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 godz. 10 min
Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą
1 godz. 35 min
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 min