Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami

Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami

4.7 6 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
    150 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    150 g
  • zimnej wody
    50 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
Farsz
  • masła
    20 g
  • pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
    400 g
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • białego wina, wytrawnego
    40 g
  • omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
    500 g
  • małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
    300 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • pieprzu białego, mielonego
    3 szczypty
  • jajko roztrzepane
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 390.3 kcal / 1634.2 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 26.7 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 17.5 g
Sód 357 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...