Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami

Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami

4.7 6 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 150 g masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli
Farsz
  • 20 g masła
  • 400 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
  • 300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 1 jajko roztrzepane

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 390.3 kcal / 1634.2 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 26.7 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 17.5 g
Sód 357 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...