Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g masła, zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g zimnej wody
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 20 g masła
- 400 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 300 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 jajko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1634.2 kJ / 390.3 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 357 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Lody orzechowe z kruszonką cytrusowo-lawendową
17h 15min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 godz. 50 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15min
Kokosowa bita śmietana
5 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 godz. 45 min
Pizza z krewetkami i chorizo
45 Min
Aioli
5 Min
Zefir truskawkowy z bezami
15 Min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50 Min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50 Min