
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
150 g masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
50 g zimnej wody
-
¼ łyżeczki soli
Farsz
-
20 g masła
-
400 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
40 g białego wina, wytrawnego
-
500 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
-
300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
3 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
1 jajko roztrzepane
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
390.3 kcal /
1634.2 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
26.7 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Sód
357 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska