
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki150 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu150 g
-
zimnej wody50 g
-
soli¼ łyżeczki
Farsz
-
masła20 g
-
pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry400 g
-
soli¼ - ½ łyżeczki
-
białego wina, wytrawnego40 g
-
omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)500 g
-
małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)300 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
pieprzu białego, mielonego3 szczypty
-
jajko roztrzepane1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
390.3 kcal /
1634.2 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
26.7 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Sód
357 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska