Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
TM6 TM5

Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami

4.7 (6 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 150 g masła, zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz

  • 20 g masła
  • 400 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
  • 300 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 1 jajko, roztrzepane

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1634.2 kJ / 390.3 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcz
27.8 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Błonnik
2.5 g
Sód
357 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy