
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 3 gwiazdki anyżu
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 200 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
- ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
- 650 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 2 cm kawałki
- 120 - 140 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- 120 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
- 150 g tortilli kukurydzianych pokrojonych w paski (1 x 4 cm) (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 203.2 kcal / 850.6 kJ
- Białko
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 523.8 mg