Meksykańska zupa limonkowa z kurczakiem

Meksykańska zupa limonkowa z kurczakiem

3.5 131 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 3 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
  • ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
  • 650 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 120 - 140 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
  • 120 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
  • 150 g tortilli kukurydzianych pokrojonych w paski (1 x 4 cm) (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 203.2 kcal / 850.6 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 10.7 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Sód 523.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...