Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 cukinie (ok. 800 g), przekrojone wzdłuż na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 10 g cebuli suszonej, mielonej
- 20 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 220.4 kJ / 52.7 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 7.3 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 22.1 g
- Sód
- 80.5 mg
Alternatywne przepisy
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10 Min
Hummus z zielonego groszku
40 Min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55 Min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 Min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 Min
Pasta wegetariańska
10 Min
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1u.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 Std. 40 Min
Hummus z buraka
1u.
Pasta z cukinii i soczewicy
1h 10min
Meksykańska pasta z fasoli
20 Min
Hummus z marchewki
1 Std. 45 Min