Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 cukinie (ok. 800 g), przekrojone wzdłuż na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 10 g cebuli suszonej, mielonej
- 20 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 220.4 kJ / 52.7 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 7.3 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 22.1 g
- Sód
- 80.5 mg
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
1 Std. 10 Min
Hummus z marchewki
1h 45min
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20 Min
Tatar z fasoli
5 Min
Pasta z marchewki z migdałami
15 Min
Pasta z cukinii i czosnku
55 min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10 Min
Pasta wegetariańska
10 Min
Pasta z cukinii i soczewicy
1 Std. 10 Min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 Min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55 min