Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto ziemniaczane
- olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia formy
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus 2-4 łyżki (opcjonalnie)
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego, świeżych (ok. 60 g), pokrojonych na 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 4 jajka
-
200
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 655.2 kJ / 156.5 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 16.2 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 263.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45min
Wytrawne racuchy z grzybami
40min
Hiszpański omlet ziemniaczany
40min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1h
Placek z cukinią
1h 25min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40min
Cykoria zapiekana w cieście francuskim
1 godz. 5 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35 min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40min
Kotlety ruskie
35 Min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1h