Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren słonecznika, uprzednio opłukanych
- 260 g wody
- 10 g białego wina, półwytrawnego (opcjonalnie)
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g sosu sojowego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 445.8 kJ / 106.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 5.7 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 16.7 g
- Sód
- 257.3 mg
Alternatywne przepisy
Kawior z pieczarek
30min
Pasta ze szprotów i twarogu
10min
Koncentrat bulionu warzywnego z resztek warzyw
45min
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45min
Pasta kanapkowa z szynki i rukoli
15min
Pasztet pieczarkowy
2 godz. 50 min
Pasta z wędzonym łososiem i porem
30min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55min
Salsa z pieczonej papryki i śliwek
1h 30min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 Std. 40 Min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10min
Pasta z prażonego słonecznika
10min