Pulpety drobiowe w sosie dyniowym
TM6 TM5

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym

4.2 (688 ocen)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, plus dodatkowa ilość do podania
  • 500 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 ½ - 1 ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 200 g ryżu basmati
  • 400 g dyni Hokkaido, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 700 g wody, plus dodatkowe 4-5 łyżek do wymieszania ze skrobią
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2165 kJ / 499 kcal
Białko
30 g
Węglowodany
55 g
Tłuszcz
20 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
5 g
Sód
1000 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy