Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
TM6 TM5

Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie

4.8 (1.4K ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 350 - 400 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
    lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 4 jajka
  • 300 g wody
  • kolendra, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
977.5 kJ / 233.5 kcal
Białko
13.8 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcz
15 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
1.8 g
Sód
880.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy