Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
-
350 - 400
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki - ¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 150 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 300 g wody
- kolendra, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 977.5 kJ / 233.5 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 880.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z ciecierzycy z klopsikami (z osłoną noża miksującego)
45 min
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20 min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55min
Kulebiak z rybą i warzywami
2h
Gulasz z ciecierzycy i chorizo ze szpinakiem
45 min
Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką
1h
Fasolka na ciepło z jajkami z Varomy
40min
Zielone omleciki z Varomy
40min
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35min
Frittata Caprese
30min
Zielona shakshuka na Varomie
30min
Shakshuka na Varomie
35min