
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z warzywami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki200 g
Sos warzywny
-
marchewki pokrojonej na kawałki300 g
-
cukinii pokrojonej na kawałki300 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki100 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek40 g
-
białego wina, wytrawnego100 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata700 g
-
mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku)2 łyżeczki
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Sos beszamelowy
-
mleka1000 g
-
masła pokrojonego na kawałki80 g
-
mąki pszennej100 g
-
soli1 łyżeczka
-
gałki muszkatołowej, mielonej1 - 2 szczypty
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia naczynia i na wierzch lasagne
-
płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)18
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
741.5 kcal /
3104.5 kJ
Białko
30.2 g
Tłuszcz
34.5 g
Węglowodany
77.7 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Sód
1568.7 mg