Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

4.8 948 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos warzywny
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina, wytrawnego
    100 g wody
  • 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku)
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 1000 g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • masło do natłuszczenia naczynia i na wierzch lasagne
  • 18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 741.5 kcal / 3104.5 kJ
Białko 30.2 g
Tłuszcz 34.5 g
Węglowodany 77.7 g
Błonnik 7.7 g
Tłuszcz nasycony 18.3 g
Sód 1568.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...