![Lasagne z warzywami Lasagne z warzywami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/80321131-c192-45d5-9759-11aab26e021e/Derivates/e02a6763-5f92-4312-bd69-680fd993167d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos warzywny
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
-
100
g białego wina, wytrawnego
lub 100 g wody - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku)
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 1000 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- masło, do natłuszczenia naczynia i na wierzch lasagne
- 18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3104.5 kJ / 741.5 kcal
- Białko
- 30.2 g
- Węglowodany
- 77.7 g
- Tłuszcz
- 34.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.3 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 1568.7 mg