Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

4.8 943 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    200 g
    200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos warzywny
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    300 g
  • cukinii pokrojonej na kawałki
    300 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • białego wina, wytrawnego
    100 g
    100 g wody
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    700 g
  • mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku)
    2 łyżeczki
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
Sos beszamelowy
  • mleka
    1000 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    80 g
  • mąki pszennej
    100 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty
Przygotowanie lasagne
  • masło do natłuszczenia naczynia i na wierzch lasagne
  • płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
    18

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 741.5 kcal / 3104.5 kJ
Białko 30.2 g
Tłuszcz 34.5 g
Węglowodany 77.7 g
Błonnik 7.7 g
Tłuszcz nasycony 18.3 g
Sód 1568.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...