Wersje kompatybilne
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cytryny, ekologicznej
- 250 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
- ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 600 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, ok. 150 g każdy)
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej -
¼ - ½
łyżeczki pieprzu białego, mielonego
lub ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1938 kJ / 463 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 739 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 Std.
Kurczak w musztardzie i syropie klonowym z brokułami na parze
55 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)
35min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50min
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
50min
Ryba na parze z zielonym purée
50min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 Std.
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30min