Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku

4.6 2.1K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia
  • 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 1000 g), osobno udka i podudzia
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • papryka słodka, mielona do oprószenia
  • 130 g ketchupu pikantnego lub łagodnego
  • 130 g powideł śliwkowych
  • 130 g wody
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 8 - 10 śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 724 kcal / 3031 kJ
Białko 45 g
Tłuszcz 42 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 1508 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...