
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po cygańsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia
-
4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 1000 g), osobno udka i podudzia
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
papryka słodka, mielona do oprószenia
-
130 g ketchupu pikantnego lub łagodnego
-
130 g powideł śliwkowych
-
130 g wody
-
60 g koncentratu pomidorowego
-
8 - 10 śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
724 kcal /
3031 kJ
Białko
45 g
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
1508 mg