Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu penne lub innego makaronu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 150 g cukinii, pokrojonej w 0,5 cm półplastry
- 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 30 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 - 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 70 g liści szpinaku baby, świeżych
-
50
g rukoli (opcjonalnie)
lub 50 g rukwi wodnej, tylko liście (opcjonalnie) - ser parmezan, tarty, do podania
- pieprz czarny, świeżo mielony, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3199.8 kJ / 764.3 kcal
- Białko
- 36.8 g
- Węglowodany
- 81.3 g
- Tłuszcz
- 33.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1007.8 mg
Alternatywne przepisy
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35min
Ryż z owocami morza
1 Std. 15 Min
Makaron z krewetkami i porem
30min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25min
Makaron z krewetkami i cukinią
40min
Spaghetti z kurczakiem i szparagami
50min
Delikatne rumienienie krewetek
15min
Tagliatelle z krewetkami
30min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45min
Sałatka z krewetek i chrupiących warzyw
45min
Risotto z krewetkami
45min
Krewetki w sosie maślanym
25min