Makaron z krewetkami i szpinakiem
TM6

Makaron z krewetkami i szpinakiem

4.5 (756 ocen)

Składniki

  • 1400 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu penne lub innego makaronu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g cukinii, pokrojonej w 0,5 cm półplastry
  • 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 - 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 70 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 50 g rukoli (opcjonalnie)
    lub 50 g rukwi wodnej, tylko liście (opcjonalnie)
  • ser parmezan, tarty, do podania
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3199.8 kJ / 764.3 kcal
Białko
36.8 g
Węglowodany
81.3 g
Tłuszcz
33.3 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Błonnik
4.3 g
Sód
1007.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy