Wersje kompatybilne
Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Duszone jabłka
- 300 g wody
-
500 - 550
g jabłek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
lub 500 - 550 g gruszek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki - 2 - 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 - 4 szczypty cynamonu, mielonego
Waniliowy sos zabajone
- 50 g cukru
- ½ laski wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 3 żółtka
- 90 g białego wina
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 719 kJ / 171.9 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 32.4 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 10.6 mg
Alternatywne przepisy
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40 Min
Mus jabłkowy
15 dk
Gotowanie na parze jabłek (500-1000 g)
25min
Gotowanie na parze śliwek (500-800 g)
25min
Gotowanie na parze brzoskwiń (300-450 g)
15 dk
Deska masła
10 dk
Herbata ziołowa i cynamonowe sucharki
2 Std. 30 Min
Gotowanie na parze pora (200-400 g)
25min
Galaretka brzoskwiniowo-borówkowa (bez cukru)
20min
Gotowanie na parze papai
15 dk
Gotowanie na parze brzoskwiń (500-800 g)
20min
Gotowanie na parze plastrów marchewki (550-800 g)
40 Min