
Urządzenia i Akcesoria
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Budyń czekoladowy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
-
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
-
120 - 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 g kalarepy (opcjonalnie) pokrojonej na kawałki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
-
400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w plastry, zamarynowanych (patrz wskazówka)
-
900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
-
400 - 450 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
Budyń czekoladowy
-
50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
500 g mleka
-
1 jajko
-
20 g cukru
-
20 g mąki ziemniaczanej
Sos pomidorowy
-
1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej, do posypania
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
536.8 kcal /
2247.3 kJ
Białko
33.4 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
68.1 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
6.8 g
Sód
1581.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PARTY DLA PRZYJACIÓŁ
7 Przepisów
Polska
Polska