Wersje kompatybilne
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Budyń czekoladowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
- 100 g kaszy jęczmiennej, wiejskiej lub mazurskiej
- 120 - 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g kalarepy, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych w plastry, zamarynowanych (patrz wskazówka)
- 900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
- 400 - 450 g warzyw, mieszanych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
Budyń czekoladowy
- 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 500 g mleka
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
Sos pomidorowy
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, posiekanej, do posypania
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2247.3 kJ / 536.8 kcal
- Białko
- 33.4 g
- Węglowodany
- 68.1 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1581.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem
55min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1u. 15min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 godz. 40 min
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1h 10min
Zupa krem z warzyw; Kasza pęczak z indykiem i warzywami
1h 5min
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z szarpanym kurczakiem
1h 5min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Jabłka pod kruszonką
1u. 15min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 Min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
55min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
1h 10min
Fantazje drożdżowe
45 Min
Bułki i knedel na parze
1 Std.