Pizza tęcza

Pizza tęcza

4.6 31 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 sztuki

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 270 g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
Sos
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 7 - 9 liści bazylii, świeżych
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Dodatki
  • 2 kulki sera mozzarella (200 g), odciśniętego z solanki na papierowych ręcznikach
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w 1-2 mm kostkę (ok. 100 g)
  • 1 marchewka pokrojona w 1 cm kostkę (ok. 100 g)
  • 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (ok. 100 g)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztuka

Kalorie 676 kcal / 2832 kJ
Białko 25 g
Tłuszcz 19 g
Węglowodany 97 g
Błonnik 8.3 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 659 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...