Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g kalarepy, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 150 g marchewki, z odciętymi końcówkami
- 120 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
-
1 - 2
łyżki oleju
lub 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 2 łyżki szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 384 kJ / 91.8 kcal
- Białko
- 1.4 g
- Węglowodany
- 11.5 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 327 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Surówka z kalarepy i rzodkiewki
10 min
Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6)
15min
Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
10 min
Surówka z selera naciowego z jabłkowym sosem
10 min
Surówka z kalarepy (TM6)
15min
Surówka z kalarepy i marchewki
10 min
Wiosenna surówka
15min
Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (TM6)
5 min
Surówka z selera na słodko
15min
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM5)
10 min
Surówka z kapusty pekińskiej
5 min
Surówka z surowego buraka
10 min